vrijdag 26 september 2014

Loches

Vrijdag 26 september

Vanmorgen toen we opstonden was de lucht blauw maar nog fris buiten want de zon stond nog achter de bomen, het was geen 10 graden denk ik.
Brood gehaald bij de receptie en binnen ontbeten.
Dan wat werkzaamheden om en in de camper.
Na de koffie gaan we naar het stadje. Het is 500 meter lopen en dan sta je in het oude centrum.
Het stadje van 7000 inwoners heeft een lange historie en het is bekend dat omstreeks 600 hier al een fort stond. Later was het in handen van Koning Hendrik || van Engeland en toen hij was overleden kwam zijn zoon Richard Leeuwenhart op de burcht wonen. Die ging samen met de Koning van Frankrijk, Filips ||, en de Keizer van Duitsland, Frederik Barbarossa, in 1190 op Kruistocht naar het Heilige Land.
Ze kregen ruzie en Filips || ging overijld terug en gaf Loches aan Richard zijn broer, Jan zonder Land. Richard kwam uit gevangenschap terug en nam de burcht in 1194 weer in zijn bezit.
Er valt nog veel meer over Loches te vertellen maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien.
Er is uit die tijd nog veel overgebleven, ook een Donjon (11e-15e eeuw), die als staatsgevangenis heeft dienstgedaan vanaf 1246. In het begin kwam daar nooit iemand levend uit vandaan.
Het is niet alleen een cultuurstad maar ook heel veel leuke winkels, dus voor iedereen wat.
Om 1 uur waren we weer terug en hebben we buiten in de schaduw gegeten, het was heerlijk weer! We zaten zo te dubben hoe verder te gaan met de zwerftocht.
Het mooie weer deed ons besluiten om nog een dag langer te blijven.
Het zijn misschien de laatste zomerse dagen van deze herfst of van dit jaar!
Ik ga nog even aan de wandel en neem nog wat boodschapjes mee.
Zie ook dat er morgen markt is en dat is een meevaller!
Ben om half vier terug en ga dan douchen, vindt Bep nodig!
Dan relaxt in de zon op ons eigen terras, eerst de thee en daarna het koele glas witte wijn.
Om kwart voor zeven gaat Bep met het eten beginnen, ik blijf nog even in de zon zitten totdat hij achter de bomen verdwijnt. Maar dan begint het ook frisser te worden.

1 opmerking:

  1. Tja, Jan zonder Land, is 1 van mijn favorieten stukje engelse geschiedenis! Ten tijde van Robin Hood! Door Jan is de absolute macht van de Engelse koning verloren gegaan. De Baronnen kwamen in opstand en dwongen Jan de Magna Carta te tekenen! Of te wel indamming van zijn macht. Later probeert hij met behulp van een Deens leger dit terug te draaien, maar zonder succes! De Plantagenet dynasty komt oorspronkelijk in de mannelijke lijn (Godfried V van Anjou) frankrijk en hadden zodoende grote delen in frankrijk geërft en waren dus als het ware Leenheer (vazal) van de koning van Frankrijk. Bizar he?

    Als ik met pa zo'n reis maak denk ik dat we 2 jaar nodig hebben voor alleen al Bourgondië :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Volgers